Breda Vandaag: Bij SAB voetballen ook de allerjongsten ‘zodra ze uit de pampers zijn’

door | 20 dec 2018 | Kaboutervoetbal, Sponsorcommissie, Verenigingsnieuws

Door: Breda Vandaag, Henk Ketelaar   woensdag 19 december 08:13 – 2018    Sport

Oefeningen beginnen altijd op de middencirkel. Op de achtergrond Dré Ruskus en links; Maurice van den Muijsenberg. (Foto: Henk Ketelaar)

BREDA – Ontspanning, verbondenheid en gezelligheid daar draait het om bij voetbalclub SAB, van groot tot klein. De kleinste spelertjes bij SAB zijn slechts drie turven hoog en 3 of 4 jaar oud. Zij voetballen in de kaboutergroep en hebben een eigen honk aan het sportveld. SAB is trots op zijn voetballende kaboutergroep die rond de eeuwwisseling werd opgericht. Een unieke stap die binnen de Bredase en wellicht Nederlandse voetbalverenigingen amper of nog niet is gezet.  

De jeugdopleiding is altijd al de speerpunt van SAB geweest. Achttien jaar geleden kwam de intussen overleden Jac van den Muijsenberg op het idee om de jeugd zo vroeg mogelijk bij de vereniging te laten voetballen. Hij riep de SAB-kaboutergroep in het leven. Na zijn overlijden namen zijn zoon Maurice van den Muijsenberg en Dré Ruskus het stokje over. Zij begonnen met de zes spelertjes, nu zijn het er elke week zo’n achttien.

Verbondenheid

“In de afgelopen vier jaar hebben we 58 spelertjes op onze kabouteropleiding gehad. De meeste van hen zijn intussen doorgestroomd naar de mini’s en verder,” laten Dré en Maurice met enige trots en blij met dat resultaat weten. De zoon van Maurice, Dylan nu speler bij SAB 1, is ook bij de kabouters begonnen. “Hij werd om halfelf geboren en om tien over halfelf had mijn vader hem al bij de club aangemeld. ” vertelt Maurice die daarmee aangeeft hoe zijn gezin zich met de club verbonden voelt. Beiden spreken de hoop uit, dat wanneer het zover is Dylan de taak van zijn vader overneemt.

Vierde generatie

Milan, achterkleinzoon van oud-NAC-speler Hein van Gastel, is een SAB-kabouter. Aan belangstelling heeft hij geen gebrek. Overgrootvader Hein sr. en grootvader Hein jr. staan namelijk elke zaterdag naar zijn verrichtingen te kijken en houden als het nodig is, andere (groot)ouders achter de lijn. Hein sr.  en jr. zijn vol lof over het tweetal. “Een geweldig koppel,” vinden zij. “Dré is als een vader voor de spelertjes die wanneer het even niet lukt, hen over de bol aait en Maurice is meer op de inhoud gericht. Ze vullen elkaar goed aan,” is hun eindoordeel.

Hein van Gastel sr. en jr. trotse grootouders van SAB-voetbalkabouter Milan.

Warm hart
Maurice en Dré laten duidelijk merken het kaboutervoetbal van SAB een meer dan warm hart toe te dragen. “We doen het met liefde en plezier. Het is leuk om de spelertjes een uur lang van het voetbal te laten genieten. Omdat zij veel plezier hebben, staan ook de ouders langs de lijn te genieten,” vertelt het tweetal enthousiast. “Zodra een dreumes pampervrij is, kan die al komen voetballen. Bij ons kunnen zij op een verantwoorde wijze hun energie kwijt. Daar staan wij borg voor,” belooft het tweetal.

Sint Anna Boys (SAB) bestaat volgend jaar 85 jaar. Het werd opgericht door Quirinus Nagtzaam, koster van de toenmalige St. Anneparochie.  Medeoprichters waren twee paters van de Broeders van Huijbergen. SAB heeft zowel dames- als herenteams in de KNVB-voetbalcompetitie. Thuishonk van de club is het sportpark aan de Ruitersboslaan.